2012-01-26 16:38:06• hírek • Szatmár.ro

A szatmári magyar szavazók 77,7 százaléka az RMDSZ jelöltjét támogatná

Egy decemberben készíttetett felmérést mutattak be a szatmárnémeti RMDSZ székházában.

Politika és közélet címmel a kolozsvári Promoter Consult Center közvélemény- és piackutató cég végzett felmérést Szatmárnémetiben a tavalyi év decemberében, a helyi RMDSZ szervezet megbízásából - mondta el a csütörtök délben megtartott sajtótájékoztatón Kereskényi Gábor, a szervezet elnöke. Egyebek mellett a szatmáriak saját életével, a közélethez való viszonyulásával, a politikai kérdésekkel kapcsolatos véleményükkel és a médiafogyasztással is foglalkozik a felmérés, amelyet Péter László és Pásztor Gyöngyi, a felmérést végző cég szociológusai, a BBTE tanárai mutatták be a sajtó képviselőinek.

Elmondták: a felmérést 785 szatmári magyar, 17 évnél idősebb személy megkérdezésével végezték, a kérdezettek listáját pedig a 2010-es statisztikai adatok tükrében állították össze. Figyelembe vették a magyar lakosság városrészenkénti, nemek szerinti és életkor szerinti eloszlását is.

Az eredmények bemutatása során kiderült: gazdasági helyzetük alapján a megkérdezettek többsége a közép-kategóriába tartozott, azaz a gazdag-szegény tengelyen 38,9 százalék helyezte magát a középmezőnybe (10-es skálán 5-ös). Értékelve saját helyzetüket, a válaszadók 42 százaléka vallotta, hogy rosszabbul él, mint egy éve, 32,7 százalék szerint viszont nem tapasztalt változást. A jövő tekintetében nem túl optimisták a szatmári magyarok: 32,2 százalékuk szerint jövőre még rosszabbul fog élni, 23,6 százalék szerint nem lesz változás, viszont 21,9 százalék szerint igenis jobb lesz az élet egy év múlva.

A rossz hangulat első számú okozója az anyagi helyzet, a válaszadók a 70,1 százaléka számára ez szerepelt a három kiválasztható opció között. A második helyen az egészségügyi problémák, a harmadik helyen pedig a közügyek szerepelnek. A megkérdezettek 4,6 százalékának életét keserítik meg a lakásproblémák, 2,5 százalékuk viszont folyamatos időhiányban van. A barátokkal, ismerősökkel folytatott beszélgetések során a leggyakoribb téma az árak,az élet költségei: ez a megkérdezettek 43 százalékának nagyon gyakran szóba kerülő téma. A politikai ügyek viszont nem gyakori témái a baráti társaságokban: csupán a megkérdezettek 3-4 százalékánál kerül ez szóba.



Milyen irányba halad Szatmárnémeti?


Ebben a kérdésben jóval optimisták a szatmáriak mint az országos átlag. A szatmári magyarok 40 százaléka szerint jó irányba haladnak a dolgok, 43 százalék viszont pesszimista. Országos szinten alig húsz százalék tartja úgy, hogy jó irányba mennek a dolgok. Szatmárnémetiben a legoptimistábbak a középkorúak és a magasabb jövedelemmel rendelkezők.

A szatmári magyarok az egyházban bíznak a legjobban - mutatja a felmérés. A bizalom értéke csak az egyház esetében haladja meg a 60 százalékot, a legkisebb a bizalom a politikusok és a kormány irányába.

Ha már politika: a felsorolt szervezetek közül a legjobb vélemény a Szatmárnémeti RMDSZ szervezetről van, második az Országos RMDSZ. A legkevésbé jó a vélemény a Prefektúra, az NDF, az EMNT és az MPP esetében, igaz, ezeket kevesebben is ismerik, mint a többi szervezetet.

Szatmárnémetiben a helyi magyarság szerint a zöldövezetek, a magyar oktatás és a román-magyar viszony javításában oldották meg a legjobban a problémákat, a negatív póluson a parkolási gondok, a munkahely-teremtés áll.

Politikusok, akikben bízik a szatmári magyar

A bizalmi kérdésben az megnevezett politikusok közül Ilyés Gyula áll az első helyen, őt Csehi Árpád és Kereskényi Gábor követi, a listát pedig Adrian Stef és Radu Bud zárja.



És hogy kik mennek el szavazni idén a helyhatósági választásokon - bármikor is legyen az? A felmérés szerint a szatmári magyarok 54,4 százaléka biztosan az urnához járul majd, 22,8 százalék pedig valószínűleg elmegy szavazni. A szavazók 77,2 százaléka az RMDSZ-t fogja támogatni - mutatja a felmérés - az RMDSZ polgármesterjelöltje a magyarok 77,7 százalékának szavazatait kapná, a helyi tanácsi listára 74,1 százalék szavazna, a megyei listára pedig 74,3 százalék.

Az évek óta fennálló Tőkés László-RMDSZ ellentétre is rákérdezett a felmérés. Ezek szerint az RMDSZ-t  61,7 százalék támogatja, Tőkést pedig csupán 4,2 százalék. A válaszadók 24,4 százalékának nincs véleménye ez ügyben, 9,8 százaléknak pedig mindkét politikai irányzat szimpatikus.

Figyelik a helyi sajtót

A médiafogyasztásra irányuló kérdésre adott válaszokból kiderül: a szatmári magyarok 73,6 százaléka figyeli a sajtóban megjelenő híreket. A hírek iránt leginkább a férfiak érdeklődnek (75,1 százalék), a középfokú végzettségűek (74,3 százalék), illetve a 35 és 59 év közöttiek (78,5 százalék).

A felmérés teljes egészében ezen a linken érhető el.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: